Vești proaste pentru românii din diaspora. Unii s-ar putea trezi cu dosare penale din partea statului român

Daniel Olteanu, deputat liberal, critică statul romȃn pentru ce vrea să le facă cetățenilor români plecați în străinătate. Din anul 2019, oamenii riscă să plătească amenzi dacă nu completează un formular prin care își declară rezidența fiscală.

Loading...

Deputatul cere ministrului Finanțelor eliminarea din Codul Fiscal a măsurii care prevede obligativitatea completării „Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, și anularea amenzilor aferente, în cazul necompletării acestui document. În plenul Camerei Deputaților, Daniel Olteanu i-a transmis premierului că, în loc de amenzi și dosare penale, e nevoie de măsuri concrete pentru ca romȃnii din străinătate să revină în țară definitiv. Același deputat a atras atenția asupra situației grave cu care se confruntă județul Vaslui, care, așa cum reiese din date neoficiale, are peste un sfert din populație peste granițe.

„Din date neoficiale, peste 25% din populaţia judeţului Vaslui a părăsit România. Îmi explic astfel şi mesajele foarte multe, primite din partea oamenilor care au aflat că, după ce această ţară i-a respins, le-a retezat şansele, acum vrea să-i şi taxeze suplimentar, ba chiar să le facă dosare penale.

Loading...

Pentru mine este inexplicabilă nu doar viteza cu care ne grăbim să găsim motive prin care să-i taxăm pe românii plecaţi în străinătate, ci şi birocraţia cu care continuăm să-i apăsăm, să le reamintim că au plecat din ţara care a perfecţionat statul la coadă şi completatul de formulare. Am două mesaje foarte clare de transmis. Unul este către domnul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Vă rog, domnule ministru, să întreprindeţi demersurile necesare pentru anularea atât a obligativităţii reţinute în sarcina românilor, alungaţi practic din această ţară, de a completa documentul numit „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, cât şi a amenzilor aferente în cazul necompletării acestui documentʺ, a declarat Daniel Olteanu.

Pentru cei care doresc sa înțeleagă mai bine această situație, ANAF pune la dispoziția românilor din diaspora un ghid:http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/dispora7iulie2016_26_07.pdf și un call center: 0040 314 03 91 60.

Dacă o persoană locuiește într-o țară cu care România are convenție pentru a evita dubla impozitare și totuși el continuă sa primească venituri din țară din chirii, dobânzi, dividente, revedențe, ea va fi menţinută în evidenţele fiscale din România dar va fi tratată ca persoană nerezidentă în România şi va plăti un impozit calculat cu o cotă redusă, conform tratatului de evitare a dublei impuneri.Sursa: https://www.stirifiltrate.ro/vesti-proaste-pentru-romanii-din-diaspora-unii-s-ar-putea-trezi-cu-dosare-penale-din-partea-statului-roman/

Loading...